Gedragscode
Verkort gedragscode Zwembad de Stok
Middels dit document maken wij kenbaar achter een aantal belangrijke uitspraken te staan, die direct of indirect te maken hebben met de omgang van medewerkers met kinderen, andere gasten en met collega’s.
Dit document zal deels een aanvulling zijn op en deels een overlapping van reeds bestaande documenten.
“Het zwemonderwijs van zwembad De Stok is onderwijskundig en pedagogisch verantwoord”;
“De zorg voor de sociaal-emotionele ontwikkeling is van groot belang”;
“Kinderen leren, werken en spelen met plezier”;
“Medewerkers van zwembad De Stok zijn professionals; dat betekent voor ons dat zij in hoge mate verantwoordelijk zijn en verantwoording dragen;
“Zwembad De Stok is veilig, zowel qua fysieke omgeving als ook t.a.v. sociale veiligheid”.
Dit zijn belangrijke uitspraken waaruit richtlijnen gekristalliseerd kunnen worden voor omgangsvormen die we binnen ons zwembad willen hanteren.
Daarnaast is van belang dat de vraag vanuit de maatschappij voor duidelijke omgangsvormen enerzijds, en bescherming van het kind anderzijds in toenemende mate gesteld wordt. Ook in het kader van inspectie wordt specifiek aandacht gevraagd voor het voeren van beleid op het gebied van fysieke en sociale veiligheid.
Daarnaast kan het document verstrekt worden aan diegene die er om vraagt.
In de informatiefolder staat een korte samenvatting en wordt verwezen naar het volledige document.
Bij zaken die niet in dit document worden genoemd, beslist de directie van zwembad De Stok (indien mogelijk na overleg met de teamleiders).
Uitgangspunten.
- Wij accepteren en respecteren elkaar.
- Wij onderschrijven het uitgangspunt dat mannen en vrouwen, jongens en meisjes gelijkwaardig zijn.
- Wij geven de ruimte aan persoonsgebonden of cultuurgebonden verschillen, mits deze niet in conflict komen met de algemene gedragsregels.
- Wij scheppen een klimaat waar kinderen en volwassenen zich veilig voelen.
- Wij bevorderen een klimaat waarin voor kinderen en volwassenen voorwaarden aanwezig zijn om een positief zelfbeeld te vormen.
- Er wordt aandacht besteed aan zelfredzaamheid en weerbaar gedrag.
- Tijdens onze werkzaamheden en/of aanwezigheid zorgen we goed voor onze eigen materialen, die van anderen en van het bedrijf, en zorgen we er samen voor dat het bedrijf er netjes en verzorgd uit ziet.
- Van iedereen binnen zwembad De Stok wordt verwacht dat zij zich aan de vastgestelde gedragsregels houden.
- De gedragsregels komen regelmatig terug tijdens de vergaderingen.
Algemeen.
Wij streven naar gelijkwaardigheid binnen ons bedrijf, wat inhoudt dat de volgende gedragingen niet worden getolereerd:
- Grappen met een seksueel getinte en/of vernederende strekking naar anderen, zowel verbaal als non verbaal.
- Seksueel getinte toespelingen of insinuaties, direct of indirect. Wij bedoelen hier ook opmerkingen over of vragen naar uiterlijk en/of gedrag van een ander.
- Handtastelijkheden die als vernederend ervaren kunnen worden door een ander.
- Grof taalgebruik of schuttingtaal in welke situatie dan ook.
- Wij onthouden ons van beeldend en schriftelijk materiaal waarin de ander wordt voorgesteld als minderwaardig of als lustobject.
Verbaal contact.
De medewerkers onthouden zich van elke vorm van intimidatie t.w.: intimideren, vernederen, dreigen, dwingen, schelden, negeren, pesten, racisme, homo-intimidatie, seksuele intimidatie, discriminatie op grond van geslacht, ras, overtuiging, seksuele voorkeur, handicap of om welke reden dan ook: mensen worden aangesproken bij hun naam en beslist niet op uiterlijke kenmerken of specifieke gedragingen.
Sociale veiligheid.
De medewerkers zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de bezoekers van het zwembad, waaronder zwemleerlingen, kinderen en ouders, zich veilig voelen; door zichtbaar te zijn, toezicht te houden en consequent de regels te handhaven.
Medicijnen, alcohol, drugs en roken.
Bij respectvol omgaan met elkaar, passen geen drugs en/of alcohol.
Er geldt een rookverbod voor alle ruimtes in het gebouw.
Medicijnen, zeker ook pijnstillers, worden vanwege onbekendheid met de gevolgen, niet aan gasten verstrekt.
Lessituaties.
Leerlingen thuis uitnodigen.
Leerlingen worden niet alleen bij een medewerker thuis uitgenodigd. Wanneer een groep leerlingen een medewerker wil bezoeken, gebeurt dit alleen met (schriftelijke) instemming van de ouders en met medeweten van de directie. Wanneer kinderen uit zichzelf de medewerker bezoeken, dan staat de medewerker de kinderen bij de deur te woord. Vervolgens kan er een afspraak gemaakt worden volgens bovenstaande werkwijze.
De medewerker heeft geen contact met de leerlingen via internetcommunicatie. Voorbeelden hiervan zijn o.a. MSN, Facebook, chatsites, etc. E-mail met een individuele leerling is toegestaan, echter alleen maar over zaken die het leerproces aangaan.
Personeelsleden proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat zij met één iemand in een afgesloten ruimte verkeren, zoals bijvoorbeeld in een materiaalkast. Als individueel met iemand gesproken moet worden, wordt er als dat mogelijk is voor gezorgd dat de deur open staat of dat men door de beglazing naar binnen kan kijken, zodat collega’s kunnen horen wat er besproken wordt, c.q. zien wat er gebeurt.
Kleding.
Medewerkers maken over kleding geen opmerkingen die kwetsend of als bewust prikkelend kunnen worden uitgelegd. Medewerkers dragen functiegerelateerde bedrijfskleding. Tijdens het toezicht houden buiten is een pet verplicht.
Het dragen van een hoofddeksel uit godsdienstige overwegingen wordt niet toegestaan.
Waar nodig wordt de gast of leerling gewezen op minder geschikte kleding, zoals lange broeken in aanleersituaties of mogelijke kleding die doorkijkt. Alsook ondergoed wat niet gewenst is onder zwemkleding.
Sociale veiligheid.
De medewerkers zorgen voor sociale veiligheid binnen zijn/haar lessen, met name voor de minder bewegingsbegaafde zwemleerlingen; overbodige vergelijkingssituaties en situaties die de lichamelijke verschijningswijze accentueren worden vermeden.
Lichamelijk contact.
Als je iets uitlegt of voor moet doen terwijl je naast de leerling staat, mag je je enigszins over het kind heen buigen. Bij jongere leerlingen, met name bij kleuters, komen met enige regelmaat situaties voor waarin er wel lichamelijk contact is en leerling/medewerker heel dicht bij elkaar zijn. Bij functionele motorische oefeningen of functionele motorische leersituaties kan het lichaamscontact noodzakelijk zijn. In deze situaties kan het binnen de context wenselijk zijn lichamelijk contact te hebben of heel dichtbij te staan. Hierbij geldt wel dat de leerlingen niet onnodig en niet ongewenst aangeraakt worden. De medewerker geeft vooraf aan de leerling aan deze te ondersteunen cq te helpen bij een beweging.
Kinderen worden niet op schoot genomen. Het kan voorkomen dat kinderen op schoot genomen willen worden. Hierbij moet alleen gedacht worden aan situaties waarin getroost moet worden, een arm om de schouders is dan toelaatbaar.
Leerlingen gaan zelfstandig naar toilet en wanneer kinderen langer dan wenselijk wegblijven wordt een ouder/begeleider gewaarschuwd om even te gaan kijken.
Vermijdt 1 op 1 situaties met bezoekers in afgesloten ruimte, tenzij dit uit oogpunt van veiligheid en/of gezondheid noodzakelijk is, zoals in het geval EHBO moet worden verleend, levensreddende handelingen moeten worden verricht of het zwembad vanwege calamiteiten moet worden ontruimd.
Indien er hulp geboden moet worden, wordt er rekening gehouden met de aanwezige mogelijkheden. Medicijnen, zeker ook pijnstillers worden om reden van onbekendheid met de gevolgen, niet aan gasten gegeven.
Vechtende leerlingen.
Als vechtende leerlingen uit elkaar moeten worden gehaald en het lukt niet met woorden, dan worden ze met zo min mogelijk fysiek contact door een volwassene uit elkaar gehaald.
Lichamelijk geweld.
Lichamelijk geweld tussen personen wordt in geen enkele situatie getolereerd. Lichamelijk geweld wordt dan ook door zowel medewerkers als gasten vermeden.
Controleverlies.
Soms kan het voorkomen dat een kind zijn/haar zelfbeheersing volledig verliest. Het kind dient tegen zichzelf in bescherming genomen te worden en in bedwang gehouden te worden door middel van lichamelijk contact. Dit is soms ook nodig ter bescherming van medeleerlingen en van anderen en is om die reden toegestaan. Hier geldt dat er sprake is van strikt noodzakelijk contact.
Leerlingen straffen.
Er worden geen lichamelijke straffen gegeven. Men dient beslist geen misbruik te maken van de machts- en afhankelijkheidsrelatie die voorvloeit uit zijn/haar beroep.
Kinderen aanraken, aanhalen.
Een aai over de bol of een schouderklopje zijn goede pedagogische middelen. In het algemeen geldt hierbij: let erop of een kind hiervan gediend is.
Kinderen troosten en belonen.
Kinderen hebben het recht aan te geven wat zij wel en niet als prettig ervaren bij troosten en belonen. Lichamelijke aanraking kan bij het troosten heel goed zijn. Merk je dat een leerling dit niet wil, dan doe je het niet. Spontane reacties blijven mogelijk, waarbij de wensen van de kinderen altijd gerespecteerd moeten worden.
Kinderen zoenen.
Medewerkers zoenen geen kinderen, noch vragen ze om een zoen. Bij een enkele bijzondere gelegenheid, zoals het feliciteren of afscheid nemen van een kind is het de medewerker toegestaan een zoen te ontvangen en te geven indien een kind dat wenst en alleen in het bijzijn van anderen. Wanneer een leerling een medewerker spontaan wil zoenen, hetgeen bij kleuters nogal eens voorkomt, mag dit uiteraard worden toegelaten.
Omkleden/ douchen.
Jongens en meisjes kleden zich gescheiden om. Kinderen kunnen worden geholpen met aan- en uitkleden. Moeders met dochters en vaders met zonen in de daarvoor bestemde groepslokalen.
Moeders met zonen en vaders met dochters worden verzocht gebruik te maken van de kleine kleedhokjes.
Er dient gedoucht te worden met zwemkleding aan.
Omkleden voor groepen en scholen.
Als de situatie er om vraagt verleent de leerkracht (van school) direct hulp. Bij het omkleden voor en na het zwemmen dient er zoveel mogelijk iemand van de begeleiding bij te zijn. Er dient gedoucht te worden met zwemkleding aan. Een medewerker kondigt zijn of haar komst in de kleedkamer duidelijk aan met bijvoorbeeld kloppen, alvorens hij of zij een kleedkamer binnen gaat. Het houden van toezicht op het omkleden gebeurt zoveel mogelijk door iemand van dezelfde sekse. Rekening moet worden gehouden met de aanwezige mogelijkheden. Indien nodig zullen ouders worden ingeschakeld. Leerkrachten en hulpouders verblijven in principe niet alleen met een kind in een ruimte.
Het komt voor dat een lesgever, leerkracht of begeleider mee zwemt. Dit kan voorkomen in de vorm van hulpverlening of bij de laatste zwemles (leerkracht van school) van het seizoen. Medewerkers kleden zich altijd gescheiden van de kinderen om.
Pesten.
Wij willen bij de aanpak van pesten uitgaan van:
- Hulp aan de gepeste persoon;
- Hulp aan de pester;
- Hulp aan de zwijgende middengroep;
Aandachtspunten hierbij kunnen zijn:
- Een preventieve aanpak.
- Situaties creëren waarin men ervaringen opdoet rond dit thema met als doel meer weerbaar te worden en een veilig klimaat te scheppen voor iedereen.
- Bij begin en eind van de lessen iemand bij de ingang zetten om de leerlingen te begroeten.
- Niemand aanspreken met bijnamen die als kwetsend kunnen worden ervaren.
- Adequaat reageren op pesten door tijdige signalering en het bespreken hiervan. Dit gebeurt op een constructieve manier met wederzijds respect.
- Als de situatie het verlangt ouders van een of meerdere partijen erbij te betrekken, dan gaat dit in overleg met de directie.
Racisme en discriminatie.
Wij leven in een multiculturele samenleving. Dit houdt in dat de verschillende groepen uit onze samenleving hun eigen cultuur hebben. Ook onze gasten zijn in meer of mindere mate multicultureel. Dit vraagt aandacht voor een goed pedagogisch klimaat en een open visie, waarbij respect voor elkaar een voorwaarde is. Dit komt in het volgende tot uiting:
- De medewerkers en gasten, zowel ouders als kinderen behandelen elkaar gelijkwaardig en met respect.
- Wij discrimineren niet en gebruiken geen discriminerende en/ of racistische taal zowel mondeling als schriftelijk.
- Wij houden ons aan de gedragscode als hierboven omschreven en relevant aan dit onderwerp.
Bespreken van onacceptabel gedrag.
Gasten die gedrag vertonen dat als onacceptabel wordt ervaren, worden hierop zo mogelijk individueel aangesproken. Met onacceptabel gedrag wordt bedoeld: agressie, gewelddadige en/of discriminerende uitlatingen zowel mondeling als schriftelijk.
Een medewerker wordt op onacceptabel gedrag individueel aangesproken door één of meerdere collega’s of door de directie.
Gedragscode:
De complete gedragscode is verkrijgbaar bij de receptie.