Aanpassing zwemlessen

Nieuws

Aanpassing zwemlessen

zwemles-kind.jpg

Sportfondsen Nederland gaat veranderingen doorvoeren in de methodiek en organisatie van de zwemlessen in alle Sportfondsen zwembaden.

Sportfondsen Nederland gaat veranderingen doorvoeren in de methodiek en organisatie van de zwemlessen in alle Sportfondsen zwembaden. Het doel van deze veranderingen is om het leerproces van kinderen nog plezieriger en gemakkelijker te maken op weg naar het Zwem-ABC.

Onze visie op leren zwemmen

Leren zwemmen begint met zwemplezier. We leggen de focus op spelenderwijs leren, omdat kinderen lesstof graag en snel oppikken als ze ruimte hebben om te spelen en te ontdekken. In een veilige en plezierige omgeving werken we aan de zwemvaardigheid van jouw kind(eren) volgens het enige nationaal erkende Zwem-ABC diploma. De motorische ontwikkeling, het individuele leerproces en de belevingswereld van kinderen staan daarbij voorop.

Kenmerken van onze zwemlessen

 1. Veiligheid – Gekwalificeerd personeel met jaarlijkse bijscholingen.
 2. Plezier – Is de rode draad binnen onze zwemlessen.
 3. Kwaliteit – Licentiehouder Nationale Raad Zwemveiligheid.
 4. Effectief – Afgestemd op het leerproces en de belevingswereld van kinderen.
 5. Actieve communicatie met ouders – informeren en betrekken.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 19 februari 2024 gaan we veranderingen doorvoeren in de methodiek en organisatie:

Methodiek:

 • We werken met 5 niveaus bij diploma A (gevolgd door niveau B en C) die met kleuren worden aangegeven (rood, groen, blauw, geel en oranje). In deze 5 niveaus worden overal dezelfde vaardigheden aangeleerd, passend bij het leerproces van jouw kind. Deze 5 niveaus worden ook doorgevoerd in het leerlingvolgsysteem.
 • Kinderen krijgen onder begeleiding van de zwemonderwijzer oefeningen die ze gezamenlijk én in kleine groepjes uitvoeren, waardoor ze meer zelfstandig kunnen werken en ruimte krijgen om zelf te ervaren en experimenteren.
 • Tijdens de zwemles maken we meer gebruik van (spel)materiaal om vaardigheden aan te leren, zoals stuurkaarten (instructiekaarten), duikmatten, opduikmateriaal, etc.

Organisatie:

 • Zwemlessen duren 45 minuten in alle Sportfondsen zwembaden.
 • Uw kind kan gratis vrijzwemmen na inschrijving onder begeleiding van een betalende ouder, om alvast aan ons zwembad te wennen en te oefenen.
 • Proefzwemmen voorafgaand aan het diplomazwemmen is niet langer nodig.
 • Uw kind zal individueel doorstromen naar het volgende niveau wanneer alle vaardigheden als voldoende zijn beoordeeld.
 • De indeling van onze lessen en lestijden wordt gewijzigd. (dit vergt veel aanpassingen zowel voor u als ouder maar ook binnen de organisatie.)

We willen de overgangsperiode zo klein mogelijk houden, daarom loopt het huidige rooster t/m de carnavalsvakantie( t/m 17 februari 2024) en starten we met de nieuwe indeling recht na de carnavalsvakantie
( 19 februari 2024). Om de indeling van de lesgroepen zo soepel en naar ieders wens te laten verlopen, hebben we een globale nieuwe indeling gemaakt zoveel mogelijk rekening houdend met de huidige zwemdagen, zwemtijden en niveaus. Maar om alles met u door te nemen is Monique (hoofdzwemzaken) tijdens de huidige lestijd in de week van 5 t/m 10 februari 2024 aanwezig in onze multifunctionele ruimte.

Bij Monique kunt u dan eventuele ander gewenste zwemtijden bespreken (indien mogelijk).

In de carnavalsvakantie zullen de scores omgebouwd worden in het leerlingvolgsysteem, en zijn dan niet actief. Na de vakantie worden de scores niet iedere week meer ingevuld maar zeker wel om de drie weken. Zijn er kinderen die tussentijds goed genoeg zijn voor het volgende badje schuiven ze gewoon door, de scores in het leerlingvolgsysteem zijn daar niet lijdend in, maar geven een beeld voor u en uw kind hoe het gaat.

 • Ouders worden actief geïnformeerd via kijklessen, het leerlingvolgsysteem en de website.
 • We gaan ouders actief om hun mening vragen via klanttevredenheidsonderzoeken.

Wij vertrouwen erop u met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben. Heeft u naar aanleiding van deze brief vragen over onze zwemlessen? Dan kunt u in de week van 5 t/m 10 februari 2024 , tijdens de zwemlessen in de multifunctionele ruimte Monique Hage opzoeken mocht dat niet lukken, kunt u mailen naar: m.hage@sportfondsen.nl

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.